Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Onze poes Nala is een Siberische kat van 5 maanden. Ik krijg steeds meer het gevoel dat ze een maatje mist. Ze speelt een stuk minder en slaapt veel. Ook komt ze niet echt meer op de bank liggen. We hebben ook een hond. Die twee zijn goede maatjes, maar heb het idee dat dit misschien niet voldoende is. Ze heeft veel speel-, krab-, en klimmogelijkheden. Ze is erg gericht op mij (vrouwelijk baasje) en begint meteen te miauwen als ze me hoort. Is een maatje een oplossing?

Het antwoord

Kittens zouden bij voorkeur altijd met zijn tweetjes geplaatst moeten worden. Dat is veel beter voor hun sociale ontwikkeling en bovendien veel gezelliger voor het kitten.

Ik zou me zeker zorgen maken als een kitten van vijf maanden minder speelt en veel slaapt. Dat is geen normaal gedrag op die leeftijd. Laat haar voor de zekerheid even nakijken, zodat je uitsluit dat ze iets onder de leden heeft.
Daarna zou ik je beslist aanraden om er een speelmaatje bij te zetten. Kies dan wel een kitten dat qua karakter bij Nala past.

Veel succes met Nala!

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 3.040 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.