Plotseling rent je kat snoeihard door het huis. Een week later mauwt hij er ‘s nachts om vijf uur loeihard op los. Is je kat plotseling knettergek geworden?

Loslopend wild

Zit je rustig op de bank, vliegt er ineens een harig monster voorbij. Als een dolle worden er sprintjes door het huis getrokken. Oren naar achter en in volle vaart vooruit. Een kat die als een malle heen en weer rent, kan achterna worden gezeten door een andere kat natuurlijk. Ook kan hij erg geschrokken zijn van bijvoorbeeld een hard geluid. Maar meestal is er niets aan de hand. Waarom doen ze dit toch? Het ziet er misschien komisch uit, een kat die zich door je huis beweegt als een Speedy Gonzalez, maar vreemd is het wel. Is je kat dan knettergek geworden?

Power hour voor je kat

Al dat geren hoort er gewoon bij. Een kat is van nature een jachtdier. De naam zegt het al, een kat moet dus kunnen jagen. Niet om te eten, daar hebben ze ons al voor. Wel omdat bewegen en jagen nu eenmaal in de genen van het beest zit. Ze kunnen er niets aan doen, zo zijn ze nu eenmaal gebouwd. Heb jij een kat die naar buiten kan? Dan kan je kat zelf zorgen voor zijn dagelijkse portie beweging. Meestal is er dan wel ergens een schutting om overheen te klimmen of een boom om lekker tegenaan te rekken en strekken. Maar zit jouw kat de hele dag binnen? Dan is het belangrijk dat jij als eigenaar de dagelijkse portie kattengymnastiek mogelijk maakt. Speel je minstens twee keer per dag met je kat? Dan zul je zien dat de drie doldwaze renminuten, bijna niet voorkomen. Je kat kan dan namelijk zijn energie kwijt in het spel. En zorg je ook nog voor hoge uitkijkposten en klimplekken, dan is jouw kat helemaal content!

Herrieschopper eerste klas

Je hebt je wekker gezet om zeven uur in de ochtend. Maar eigenlijk is dit helemaal niet nodig. Katlief maakt je namelijk dagelijks wakker met zijn kattengejank. Dat begon ooit om zes uur in de ochtend en is nu inmiddels vervroegd naar vijf uur. Al die slapeloze nachten maken jou er niet vrolijker op. Dus voortaan blijf je gewoon liggen en reageer je niet meer op het nachtelijk mauwen. Denk je tenminste. Maar nee hoor, nu volgen drastische kattenmaatregelen. Er wordt gekrabd aan de slaapkamerdeur, gejankt en gebruld. Doorslapen is onmogelijk. Waarom treitert je kat je toch zo?

Kolder in zijn kop

Er zijn katten die letterlijk de kolder in hun kop krijgen. Ook katten kunnen namelijk helaas dementie krijgen. Je kat raakt dan zijn dag/nachtritme volledig kwijt en mauwt om geruststelling te krijgen van jou. Heb je een oudere kat die van de ene op de andere dag mauwt en de weg kwijt is? Dan kan een dierenarts je hier uitsluitsel over geven. Is jouw kat nog piepjong en fit? Dan kan hij met mauwen laten zien zich stierlijk te vervelen. Probeer eens wat speelgoed als entertainment achter te laten voor de nacht. Of stop zijn eten voordat jij gaat slapen in een voerpuzzel. Een voerpuzzel zorgt voor uitdaging en laat je kat werken voor zijn eten. Ook een extra ingelast speelkwartiertje voordat je gaat slapen helpt. Honger kan ook herrie in de keuken veroorzaken. Je kat nog een extra hap voer geven voordat jij zelf je bed induikt en in de vroege ochtend een voerautomaat laten openspringen, doet in zo’n geval al snel wonderen.

Heeft jouw kat geen honger? Is hij niet dement? En wil hij niet spelen als hij je wakker maakt? Dan kan hij gewoon aandacht willen. Met behulp van een stel oordoppen het gemauw negeren is dan het enige dat werkt. Elke zucht, geeuw of gaap geldt als een reactie voor jouw kat op zijn gemauw en een reactie betekent doormauwen! Hou het negeren dus gewoon stug vol. Tender love and care geef jij je kat natuurlijk wel wanneer jij wakker bent. Zo leert je kat dat hij aandacht krijgt wanneer hij rustig is en ‘s nachts genegeerd wordt. Je zult zien, de aanhouder wint!


Dit artikel is 20.875 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door

Over de auteur

Blanche Overgaauw

Catwoman pur sang, koffiegek en wild van jurkjes. Gediplomeerd kattengedragsdeskundige voor mijn eigen bedrijf: Kattenconsult. Natuurlijk personal assistent van circusartiest (vermomd als kater) Pringle. Bovendien enthousiast stukjesschrijfster voor Cattish! Check voor meer info: www.kattenconsult.nl