Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien.

Let op: per week wordt slechts één vraag geselecteerd. Het kan dus zijn dat jouw vraag niet wordt beantwoord door onze expert. Leg je vraag dan voor via het Forum of vraag een consult aan bij onze expert.

Een specifiek en meer uitgebreid consult (offline of via Skype) kun je aanvragen via haar website.

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Onze tweeënhalf jaar oude kater rent meteen naar de kattenbak wanneer hij één van de andere katten hoort graven op de bak. Hierdoor voelen die zich opgejaagd. Hoe kan ik dit gedrag afleren?

Het antwoord

Dit gedrag kun je niet afleren. Meestal is er een onderliggende oorzaak voor: de kater kan zich vervelen en op deze manier wat leven in de brouwerij willen brengen. Het kan ook zijn dat er sprake is van spanningen tussen de katten.

Ik kan uit je mail niet opmaken hoeveel kattenbakken je hebt, maar in jouw geval zouden dat er minimaal drie moeten zijn. Verdeel deze bakken zo goed mogelijk door het huis zodat de jonge kater niet hoeft te horen dat één van de andere katten op de bak gaat.

Als er sprake is van een slechte relatie tussen de katten is het belangrijk om de katten veel ruimte te geven. Dat betekent dat je op meerdere plekken voer, water en kattenbakken neerzet en dat je veel hoge plekken creëert zodat de katten elkaar kunnen ontlopen.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 3.473 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.