In de serie “10 vragen aan”, beantwoordt deze keer Ineke de 10 vragen. Wil je ook de 10 vragen beantwoorden? Vul dan het formulier in

Hoeveel katten heb je nu?

Ik heb momenteel 1 kat, haar naam is Jamie (Mae).

Hoe oud was je toen je je eerste kat had?

Ik ben opgegroeid met 2 katten: Speedy en Pluske. Speedy was een lapjeskat en Pluske was een kruising tussen een Pers en Europese korthaar (zonder stamboom). Met deze schatten van poezenbeesten heb ik mijn kindertijd en adolescentie samengewoond.

Mijn eerste ‘eigen’ kat is geboren op 29 mei 2015 en vanaf begin september woont ze bij mijn vriend en mij. Jamie’s moeder is Zorro. Zorro kwam ongeveer 2,5 jaar geleden aanlopen bij mijn ouders. Aanvankelijk hadden mijn ouders besloten om geen katten meer te nemen na het overlijden van Speedy en Pluske, maar Zorro heeft hen tot een ander inzicht gebracht. In eerste instantie werden er advertenties opgehangen in het dorp met daarop de mededeling ‘Kitten Gevonden’, maar toen hier geen reactie op kwam besloten mijn ouders haar een ‘forever home’ te bieden. Leuk detail: de gelijkenis tussen Speedy en Zorro is ontzettend groot.

Op 29 mei 2015 heeft Zorro 4 kittens op de wereld gezet: Danger, Devil, Suf en Jamie. Suf had een ontwikkelingsachterstand, waardoor mijn ouders en zusje hebben besloten om Suf te houden (Binnen 2 jaar tijd, van 0 naar 2 katten). Danger en Devil zijn samen gebleven en wonen bij een liefdevol gezin in Leeuwarden. Jamie woont in een appartement in Heemstede en heeft de mogelijkheid om overdag op de daken te dwalen. Elke dag tovert ze weer een glimlach op mijn gezicht, ik ben ontzettend blij met haar en zou haar absoluut niet willen missen.

Hoe heet je kat/heten je katten?

Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om mijn elegante, eigenwijze en dappere kitten Jamie Mae (roepnaam: Jamie) te noemen. Eerst wilde ik haar de naam Jessy óf Lana geven, maar toen mijn ouders foto’s doorstuurden van haar capriolen (ontsnappen uit de woonkamer, door het kattenluik naar buiten ‘sneaken’ en binnen ‘no-time’ zat ze bovenop de 2,5 meter hoge houten balk van de schommel) vond ik die namen te truttig en simpelweg niet bij haar passen. Tegenwoordig noem ik haar alleen Jamie als ik haar roep voor haar avondeten en heeft ze vele bijnamen. Enkele bijnamen zijn: Lady Jameson, LeBronski, James(ke), Prinsesje, Mevr. Terror en Draakje.

Wat is hun favoriete speeltje?

In het begin raakte het Draakje niet uitgespeeld met het rode laserlampje. Tegenwoordig vindt ze vooral de speeltjes met veren leuk. Soms gooi ik een knuffeltje zo ver mogelijk weg (op het dakterras) en enkele seconden/minuten later komt ze weer aangewandeld met het knuffeltje en gaat vervolgens pontificaal op de grond liggen om vervolgens het knuffeltje te likken. Naast dat LeBronski graag met knuffeltjes met veren speelt, is ze ook dol op buiten spelen. Ze kan haarzelf uren vermaken met blaadjes die over de daken waaien.

..en hun favoriete speelplek?

Haar favoriete speelplek is absoluut het dakterras. Mevr. Terror is een alerte actieve poes en op het dakterras is er bijna altijd reuring en als dat niet het geval is, dan gaat ze hier naar op zoek. Sinds een week moet ze haar leefgebied delen met 3 andere katten. Meteen de eerste dag joeg het Draakje een van de katten van het dakterras af: MIJN TERRITORIUM. Toen het baasje van de kat poolshoogte kwam nemen, vertelde ze aan mij dat ze ‘die kleine cyperse poes’ al kende. James had kennelijk al enkele weken bij hen in de vensterbank gezeten.

Ga je nog wel eens zonder kattenharen de deur uit?

Sinds de komst van het poezenkind heb ik altijd een kledingroller in huis en in de auto liggen. Hoewel ik voorheen een grote liefhebster van zwarte kleding was, is die voorkeur iets afgenomen. De hoofdreden hiervoor is de magnetische werking van zwarte kleding op kattenharen. Daarnaast borstel ik het Prinsesje regelmatig en krijgen de bank, het bed en James’ overige slaapplekken meerdere malen per week een grondige schoonmaakbeurt.

Raskat, asielkat of maakt niets uit-kat?

De Amerikaanse korthaar vind ik een prachtige kat om te zien, maar ik kies een kat niet vanuit esthetisch oogpunt. Op mijn ‘kattenwishlist’ staat o.a. het adopteren van een asielkat die een verleden heeft in het buitenland. Ik kijk met enige regelmaat op de websites van Mirtos Animal Projects of Stichting Kattenhulp Griekenland. Mijn huidige woonsituatie is helaas niet ideaal voor 2 katten. Maar zodra deze situatie verandert, is het heel aannemelijk dat Lady Jameson een broertje of zusje krijgt.

Waar slaapt jouw kat het liefste?

James heeft elke dag een vaste routine. Na haar eerste ‘buitenspeelronde’ (7u – 8u) wast ze zichzelf, terwijl ze op de bank ligt. Afhankelijk van de plek waar ik mij bevind, positioneert ze haar op een kleedje op de eettafel óf op een kleedje op het bureau. ‘s Middags trekt ze meestal haar eigen plan en gaat ze slapen op het bed óf op de bank. Aan het eind van de middag/begin van de avond zoekt ze weer contact en ligt ze het liefst naast mij óf op schoot en ‘s nachts slaapt ze in bed óf op een kleedje op de kast tegenover het bed.

Als haar hondenvriendjes Norah (Amerikaanse Stafford) of Lady (Maltezer Leeuw) op visite komen, dan wijkt ze van haar vaste schema af en gaat op het kleed óf in de mand van Norah of Lady liggen. Ze is totaal niet bang voor honden, maar zoekt juist contact en wil laten ziens in wiens huis de hondenvrienden zich bevinden, namelijk: HAAR HUIS.

Zacht voer of brokjes?

Iedere ochtend krijgt Jameske brokjes, ik geef haar de ‘Adult Salmon with Hair Care’ van het merk ‘Planet Pet Society’. Dit is een complete voeding met voldoende calcium, taurine en bovendien graanvrij. Leuk detail: de Planet Pet Society doneert elk jaar 1% van hun winst, ten behoeve van het dierenwelzijn.

‘s Avonds krijgt James als extra toevoeging op de brokjes een blikje ‘Gourmet Diamant’. Ik ben mij er van bewust dat dit wellicht niet de meest verantwoorde natvoer variant is, maar Lady Jameson verdomt het om iedere andere natvoer variant te eten. We hebben inmiddels zeker 9 a 10 gezondere opties geprobeerd, hier haalt ze haar neus voor op. Toch blijf ik dit bijvoeren, omdat ze van nature een ranke bouw heeft en erg actief is (m.a.w. ze verbruikt dagelijks veel energie).

Jouw tip voor andere kattenmensen…

Wil je je kat beter leren begrijpen? Ga je dan verdiepen in literatuur over kattengedrag. Zelf ben ik fan van artikelen van Sarah Ellis en John Bradshaw. Deze wetenschappers hebben tevens meegewerkt aan de documentaire ‘The Secret Life of the Cat’.

Wil je ook de 10 vragen beantwoorden?

Doe dat dan hier.


Dit artikel is 3.213 keer gelezen | Geschreven door