We hebben weer wat heerlijk warme dagen achter de rug. Ik ben trimster en mijn telefoon stond roodgloeiend. Warm weer betekent kat scheren, of toch niet?

Als wij mensen van de zomer genieten, gaan onze jassen uit. Dus onze katten moeten geschoren worden, want dan hebben ze het niet zo warm. Ik snap de bezorgdheid van deze katteneigenaren volledig. Een paar jaar geleden heb ik ook nog wel eens overwogen om mijn katten te laten scheren in de zomer. Maar wist jij dat de vacht van onze katten wel degelijk een functie heeft? Ook in de zomer? Mijn collega Jet Bijen heeft een stuk geschreven waarin zij vertelt over de functie van de vacht. Naar aanleiding van haar verhaal heb ik deze blog geschreven.
Scheren

De vacht van een kat heeft een functie

Ik begrijp de gedachte zeker, je kat scheren, want hij heeft het dan niet zo warm in de zomer. Zoals ik eerder al beschreef in mijn blog over waarom je moet stoppen met het ontwollen van jouw kat, heeft de vacht van een kat een functie. Zowel in de winter om de huid te beschermen tegen de kou, als in de zomer om te beschermen tegen hitte en UV-straling.

De vacht en de huid van de kat zorgen voor een constante lichaamstemperatuur van ongeveer 38 tot 39 graden. Of de kat nou pal in de zon ligt of opgerold onder jouw dekbed, de temperatuur zal altijd tussen de 38 á 39 graden zijn. De dekharen, onderwol, huid en onderhuid zijn als het ware een soort thermosfles. Als je jouw colaatje in een gewoon glas in de zon zet, kun je het binnen een mum van tijd weggooien omdat het warm is geworden. Hetzelfde geldt voor een kopje koffie, dat snel afkoelt. Gooi beide dranken in de thermosfles en je kunt langer genieten van koele cola in de zomer en heerlijk warme koffie in de winter. De thermosfles staat gelijk aan de wolharen en de dekharen van een kat. De vacht houdt de kat dus koel in de zomer en warm in de winter.

Daarnaast heeft de vacht nog een belangrijke functie met zonnig weer. Het zorgt namelijk dat de huid niet direct wordt blootgesteld aan UV straling. Vachten met een kleurtje (pigment) zorgen dat de kat niet kan verbranden.Heb jij een kat met een lichte vacht? Dan is insmeren van het neusje en oren met een beschermende factor een aanrader. Het merk Dermoscent verkoopt bijvoorbeeld zonnebrand voor dieren.

scheren

Verschil tussen mens en kat

Veel katteneigenaren vergelijken de vacht van een kat met een warme winterjas voor ons mensen. Helaas worden veel katten elke zomer geschoren omdat de eigenaar denkt dat hij/zij de kat hiermee een plezier doet.

Wij mensen hebben een huid die warmte af kan geven. Als je in de zomer in je ski-jack gaat lopen, ga je verschrikkelijk zweten. Ook bij warm weer of flinke inspanning, raken wij de warmte kwijt door te zweten en onze huid kleurt rood. Onze eccriene zweetklieren monden uit in een porie. Deze zijn verdeeld over het hele lichaam. Per vierkante centimeter zitten er ongeveer 300 van deze zweetklieren. Dat zweet bestaat voor 99% uit water. De apocriene zweetklieren liggen dieper in de huid en bevinden zich onder andere bij ons geslacht en oksels. Dit zweet bestaat vooral uit vetten. Wordt ons lichaam te warm? Dan zorgt het dat het op gezonde temperatuur blijft, door hitte af te geven aan de huid. (Bron)

Bij katten werkt dit anders. (Lees hier meer over eccriene en apocriene zweetklieren van de kat)  De eccriene zweetklieren monden uit in de voetzooltjes, deze zijn vooral bedoeld om geursporen achter te laten. De apocriene zweetklieren komen, samen met talgklieren, uit in een haarzakje. Zij zorgen er samen voor dat de huidflora in goede conditie blijft. Een kat kan zijn haren opzetten, hierdoor kan er lucht bij. De huid blijft hierdoor koel.

scheren

Wat kun je wel doen voor je kat tijdens warm weer?

Is het je wel eens opgevallen dat katten compleet plat op de grond liggen de hele dag, af en toe een ander plekje zoeken en als het afkoelt pas “tot leven” komen? Een kat weet prima dat inspanning met warme dagen niet fijn is. Maar zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is scheren niet de juiste optie. Wat kun je wel doen? Hier enkele tips:

  • Laat de kat met rust, een kat zoekt zelf de meest prettige plek voor zichzelf met heet weer.
  • Zorg dat de kat toegang heeft tot koelere ruimtes. Is het in de keuken kouder dan in de woonkamer? Zorg dat hij daar lekker kan liggen.
  • Controleer dat de kat niet per ongeluk wordt opgesloten op een hete zolder of in het schuurtje
  • Geef de kat voldoende drinkplekken in huis. Een drinkfontein kan uitkomst bieden.
  • Sommige katten waarderen het als je vochtige handdoeken of koude waterflesjes in huis legt. Hier kunnen ze op of tegenaan liggen.
  • Is jouw kat een zonaanbidder? Laat tijdens de hete uren van de dag de kat dan niet buiten.
  • Smeer de oren en neus in van katten met een lichte vachtkleur

 

Scheren


Dit artikel is 12.486 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Naast crazy catlady ben ik kattentrimster in Almere en omgeving. Hier woon ik ook samen met mijn twee prachtkatten: Jip en Bo. Ik ben al sinds de wieg gek op katten en heb er (na jarenlang in de sales te hebben gewerkt) nu mijn beroep van gemaakt. Het voelt enorm goed om katten te kunnen helpen met vachtverzorging. Ik heb mij gespecialiseerd in de huid- vacht en katvriendelijke trimmethode. Naast trimmen ben ik gek op schrijven. Ik blog fanatiek voor mijn eigen website PerfecteKat.nl en zal ook op Cattish.nl jullie voorzien van blogs over katten. Denk hierbij aan reviews over kattenproducten en vachtverzorgingsadvies.