De kogel is door de kerk: je wilt een kitten in huis nemen. Omdat je bijvoorbeeld in een appartement woont, groeit hij wel op als binnenkat. Waar kun je dan bij de aankoop al op letten?

Kittens zijn natuurlijk nog blanco als het gaat om hun leven binnen of buiten zijn, dus je zou zeggen dat het niet uitmaakt waar je op selecteert. Maar dat is niet helemaal waar. Houd met onderstaande zaken rekening als je een kitten zoekt die je in huis laat opgroeien.

Niet alle rassen zijn geschikt als binnenkat

Ik moet je meteen teleurstellen: dé binnenkat bestaat niet. Er wordt niet speciaal op het aspect ‘binnen blijven’ gefokt. Wel zijn er rassen die veel beweging en afwisseling nodig hebben en die je daarom beter niet in een beperkte ruimte kunt houden. Voorbeelden hiervan zijn Bengalen en Savannahs. Zij hebben zeker een groot huis of buitenruimte nodig.

Sommige rassen kun je wél beter binnen houden

Bepaalde kattenrassen zijn kwetsbaar voor weersomstandigheden en kun je beter wél als binnenkat houden. Voorbeelden hiervan zijn de Sphynx, die geen haar heeft, en de kwetsbare Cornish rex.

Andere rassen zijn populair als binnenkat omdat ze weinig activiteit vertonen en een relaxed karakter hebben. Dat zijn bijvoorbeeld blauwe Russen, Perzen en ragdolls. Deze katten zijn zo aanhankelijk en goed van karakter dat ze makkelijk met iedereen meelopen. Niet erg handig als je je kat nog terug wil zien.

Kijk naar karakter

Het karakter van een kat ontwikkelt zich, net als bij mensen, tijdens het opgroeien. Toch kun je al selecteren op gedrag als een kat jong is. Neem de nieuwsgierige, ondernemende kitten van het stel. De kans is groot dat hij zich gaat vervelen in huis (en dat je meubels dan de klos zijn). Gelukkig zit er altijd een rustige, verlegen kitten tussen. Die is waarschijnlijk een betere keuze.

Wat zit er in de genen?

Op voorhand is het lastig om het karakter of de genen van een kat te bepalen. Toch kun je stellen dat een kater geschikter is als binnenkat dan een poes. Katers zijn meer op zichzelf en hebben sneller ruzie met andere katers. Poezen daarentegen hebben behoefte aan een sociaal leven en vriendschap met andere katten buiten. Hier kun je dus in je keuze rekening mee houden.

Laat je een kitten in huis opgroeien, dan zal hij daar vanzelf aan wennen. Maar zit de drang om naar buiten te willen echt in hun genen, net als bij mijn binnenkat Toby, dan zul je moeite moeten doen om het hem binnen naar zijn zin te maken. Lees onze tips over de inrichting van je huis en haal genoeg leuke speeltjes in huis.


Dit artikel is 4.972 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Marloes Nijland

Marloes Nijland is tekstschrijver met een grote liefde voor katten, paarden en de natuur. Ze woont samen met kat Toby, die ze in huis haalde toen hij 7 maanden was.