Voor veel katten is een behandeling van een kattenkapper geen luxe, maar noodzaak. Ze kunnen zelf hun vacht niet bijhouden of hun baasje kan dat niet.

Of je nou oud bent, stramme spieren hebt, geen energie genoeg of gewoon heel veel haar verliest, de meeste kattenvachten knappen op na een behandeling van een kattentrimmer. Zoals deze keer: de vacht van Sjakie.

Sjakie is een Exotic, een kortharige pers. Met zijn ruim 15 jaar is hij al een hele tijd een heuse senior. Hij is rustig en graag op zichzelf, maar kan ook goed overweg met de andere twee jonge Exotics in huis.

Dikke stugge vacht

Sjakie heeft een dikke vacht met heel veel onderwol: korte stugge haren die dicht op elkaar staan. Als die haren aan het eind van hun levenscyclus zijn gekomen en afsterven, blijven ze gemakkelijk tussen de nog jonge haren in zitten. Sjakie poetst zichzelf wel een beetje, maar het is niet zijn lievelingswerkje en hij wordt er gauw moe van. Daardoor blijft er na een paar maanden erg veel oude onderwol in zijn vacht zitten. En die moet eruit.

Tijd voor de kattenkapper

Sjakie heeft het getroffen. Om zijn oude haren kwijt te raken, hoeft hij de deur niet eens uit. Zijn kattenkapper komt gezellig aan huis. Ik neem al mijn spullen mee en klap mijn trimtafeltje in de open keuken uit. De baasjes zitten ondertussen aan de keukentafel gezellig de krant te lezen.

Al ruim vijf jaar trim ik Sjakie. Die is dus al helemaal aan mij gewend. Omdat hij meestal alles gelaten over zich heen laat komen, hebben Sjakie en ik geen problemen met het uitkammen van een hele berg oud haar uit zijn vacht. Daarna maak ik nog even zijn ogen en zijn oren schoon. Ook die kunnen een poetsbeurt wel gebruiken!

Kijken en voelen

Hoe merk je nou of jouw kat een kattenkapper nodig heeft? Door naar zijn vacht te kijken, maar vooral door te voelen.

Voel eens vooral op moeilijke plekken, zoals oksels, borst, liezen en  heupen. Voel je dat de vacht op sommige plekken dikker is? Voel je misschien dikkere stukjes haren (klitten)? Kom je met een kam of borstel moeilijker door de haren heen? Kun je geen hoofdhuid zien als je een scheiding in de vacht maakt? Zie je meer ‘stofkonijntjes’ in huis? Braakt je kat meer haarballen uit? Beweeg je kat minder? Merk je dat hij last of pijn heeft bij lopen of spelen? Bijt hij in de vacht? Trekt hij zelfs stukken haar uit zijn vacht uit irritatie, soms tot de kale huid te zien is? Dit zijn allemaal vragen die helpen om de bovenstaande vraag te beantwoorden.

Ik heb het baasje van Sjakie bij al mijn bezoekjes laten zien en voelen waar oude haren, klitten en vilt in zijn vacht kunnen ontstaan. Ze weet waar ze op moet letten.

Ik denk dat Sjakie na afloop van het kammen maar wat blij is met zijn luxe en noodzakelijke behandeling. Als dank poseert hij geduldig voor de na-foto. En ik krijg een geurige kop koffie met wat lekkers erbij voordat ik met de andere twee Exotics ga beginnen!


Dit artikel is 2.178 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.