Om de liefde van je kat te winnen is het noodzakelijk (je hebt als personeel dus eigenlijk geen keus) dat je aan de vijf belangrijkste eisen van je kat voldoet.

Eis 1. Een veilig plekje

Voor je kat is een eigen, veilig plekje een eerste vereiste. Een privé plekje waar je kat zich kan terugtrekken en niet gestoord wordt. Dit kan bijvoorbeeld op een hoge plek zoals een kast of een kartonnen doos met een gat erin. Iets met opstaande randen geeft een extra beschermd gevoel. Als je meerdere katten hebt willen ze allemaal hun eigen plekje. Veiligheid betekent ook dat er altijd een vluchtweg is. Als je meerdere katten hebt mag de route van en naar het plekje van je ene lieveling niet geblokkeerd kunnen worden door je andere schattebout. Bij veiligheid hoort ook: geen giftige planten, voedingsmiddelen of chemicaliën, veilige vlooienbestrijding, veilige kabels, inhoud wasmachine checken voordat je die aanzet, kantelramen beveiligen, oppassen met warme kookplaten, brandende kaarsen, strijkijzers, garens, draden en naalden, opsluitgevaar, ben ik nog wat vergeten?

Dan heb ik het alleen nog over de veiligheid binnenshuis. Over de (on)veiligheid buitenshuis zijn hele boeken geschreven met sterk uiteenlopende meningen. Mag je kat vrij naar buiten? Vrijheid tot welke prijs? Maar evengoed: Veiligheid tot welke prijs? De waarheid ligt waarschijnlijk in het midden. Het is afhankelijk van de woonomgeving en de achtergrond van de kat. Een boerderijkat op een flat is geen goed idee. Evenmin als een dove kat in de straten van Amsterdam. Lekker buiten rondstruinen wil elke kat wel. Op internet/Facebook staan vele voorbeelden van een afgeschermde tuin of veilig balkon.

Eis 2. Een goede verzorging

Eten, drinken, ruime open kattenbak met fijn grit zonder parfum, iets om aan te krabben en een plekje voor het raam om uit te rusten van dat alles. Het liefst allemaal dubbel voor elke kat, zodat er een keuze is en vooral niet alles naast elkaar. O ja, wel elke dag vers water, een schone kattenbak, voer- en etensbakjes van aardewerk en niet te diep (een oud schoteltje is prima hoor). Dagelijks tandenpoetsen en eens per jaar nog een check door de dierenarts. Gecastreerd en gechipt zijn ze natuurlijk al? Dat waren deze eisen van je kat wel zo’n beetje. Gaat dat lukken? Anders vind je hier nog wat tips. De liefde van je kat is het waard!

Eis 3. Spelen moet

red dot

Bouw spel met een laserlampje langzaam af. Laat het lichtje steeds minder bewegen alsof de prooi moe is en eindig op iets wat de kat vast kan pakken zoals een balletje of een lekker hapje.

Een jager moet jagen. Opsporen, besluipen, achtervolgen, vangen, doden en opeten. Je kat geniet ervan met volle teugen. Niet om de honger te stillen, maar omdat je kat nu eenmaal een kat is. Heb je toevallig even een dagje geen muis bij de hand? Geen nood. Een nep-prooi mag ook! Speel echter nooit met je blote handen. Speel met een veertje aan een hengel, trek een touwtje achter je aan of al ritselend onder een stel kranten door, verstop voerbrokjes, sjoel ze over het parket of stop ze in een (zelfgemaakte) voerpuzzel. Ga bovenaan de trap zitten en gooi een brokje naar beneden. Wacht tot je jager weer boven is en gooi het volgende brokje. Goede conditietraining!  Prooien waar  je kat in kan bijten, in de lucht kan gooien of met de achterpoten tegenaan kan trappen zijn ook favoriet. Duur hoeft het niet te zijn: propjes papier, een oude sok met knisper-plastic van een bosje bloemen erin, pingpong balletjes. Allemaal prima. Het moet wel een beetje spannend blijven. Na gebruik het speelgoed opruimen en morgen weer wat anders. Zelfs de oude theemuts-kat gaat klaar zitten voor het speelgoedkastje als je daar elke dag rond dezelfde tijd een speeltje uithaalt. Probeer het maar eens. Binnen 2 weken komt het jachtinstinct ook bij de theemuts-kat weer boven.

Eis 4. De liefde moet van twee kanten komen

Liefde laat zich niet dwingen. Aai je kat niet als die dat niet wil. Hieraan kan je zien of je kat contact toestaat: langzaam knipperen met de ogen, ontspannen liggen te spinnen, met de kop tegen je lichaam wrijven of stoten, op je schoot klimmen of de staart omhoog. De meeste katten hebben liever vaak een korte knuffel of aai dan één keer een hele lange sessie. Het is trouwens een misverstand dat alle katten het leuk vinden om opgepakt te worden. Integendeel: veel katten hebben er een hekel aan. Ze verliezen de controle en moeten maar afwachten wat er gaat gebeuren. Heb je meerdere katten?  Geef ze dan ook individuele aandacht, zonder tussenkomst van je andere kat(ten). De ervaringen met mensen in de eerste 7 a 14 weken van een kattenleven zijn van grote invloed op het sociale gedrag in de rest van het leven van je kat. Tot slot kan je heel eenvoudig de relatie met je kat testen.

Eis 5. Denk aan de superneus

Je kat heeft heel veel geurklieren (foto:Ada)

Je kat heeft heel veel geurklieren (foto:Ada)

Wij vertrouwen voornamelijk op onze ogen, maar bij je kat komt de neus op de eerste plaats. Je kat haalt belangrijke informatie uit de geuren in de omgeving. Bij de dierenarts kan je kat bijvoorbeeld letterlijk het angstzweet ruiken die de vorige patiënt via de pootjes heeft achtergelaten. Geuren die je speurneus zelf in een ontspannen bui in huis heeft achtergelaten stellen echter gerust. Aan jou de taak om die veilige geuren niet allemaal tegelijk weg te poetsen bij de grote schoonmaak. Ook het toevoegen van nieuwe geuren wordt niet op prijs gesteld: geen bloemig kattengrit, geurkaarsjes, boodschappentassen, of nieuwe meubels dus. Schrik niet: je hoeft niet tot in lengte van jaren met je oude bankstel te doen. Als je het nieuwe exemplaar eerst maar inwrijft met een doekje met de geur van je kat. Wil je aaien? Laat poeslief dan eerst even aan je hand ruiken.

Heb je meerdere katten en is er eentje naar de dierenarts geweest? Zet die dan een paar uur apart totdat de patiënt zich heeft kunnen wassen en weer “naar zichzelf ruikt”.

Meer weten?

Wil je na dit uitgebreide verhaal nog meer weten? Lees dan de richtlijnen voor omgevingsbehoeften van de kat. Ook voor kinderen (of volwassenen die de richtlijnen te saai vinden) is er meer informatie beschikbaar. Je kat boft maar met toegewijd personeel zoals jij. De liefde van je kat is de beloning!


Dit artikel is 6.558 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door

Over de auteur

Gedragstherapeut voor katten, met een zwak voor ouderen en mensen met een beperking. Gedragsproblemen voorkomen en oplossen. Project Zorgkat.nl zorgt dat katten niet naar een opvang hoeven als ouderen of andere hulpbehoevenden er niet meer voor kunnen zorgen Ambassadeur voor stichting OOPOEH.